lördag 7 juli 2012

1979-lista del 3

 

Denna lista, som inte går av för hackor, är sammanställd av Lasse från Poplistans jury.
Sex av låtarna finns på Spotify. Här är dem. Låtarna är med XTC (bild ovan), Skids,
Joy DivisionMotörhead och Girlschool, Sylvain Sylvain och Thin Lizzy. Övriga
två finns på You Tube. Det är låtar med Frank Zappa och Pink Floyd.
Ni har fem dagar på er t.o.m. onsdag 11 juli. Välj ut era fyra favoriter och börja med
den ni gillar allra bäst av dem. Motivera gärna.

2 kommentarer:

  1. 1. Pink floyd 4p. Mitt i värsta punk-och disco vågen, där alla musikkritiker bedömmer att den progressiva rocken är död (det är korta låtar som gäller inte lååånga koncept album) i denna tid dyker "The Wall" upp och gör succé, vilket måste ses som något av ett mirakel. Kan kanske förklaras med att det bor en punkare i Roger Waters? iaf textmässigt.
    2. Frank Zappa 3p. "Dancin' fool" är en härlig drift med disco-vågen, som han också gjort tidigare på albumet "Zoot Allures" (1976) med låten "Disco Boy". Dancing fool innehåller en referens till när Zappa under en konsert i Rainbow Theatre 1971, London, av en besökare från scenen ned i orkesterdiket. Han blev då så svårt skadad att han var tvungen att tillbringa nio månader i rullstol. Därefter var ett av hans ben förkortat, och även hans röst klingade en ters djupare.
    3. Joy division 2p. "Transmission" är en riktig rockare av bandet, som konstraterar utmärkt med deras övrigt lugnare alster.
    4. XTC 1p. Making plans for Nigel vad kan man annat säga än: en underbar låt från ett av 80-talets bästa band.

    SvaraRadera
  2. Här är mina fyra favoriter:

    1. Joy Division 4p De tre bästa banden någonsin är Beatles, Van der Graaf Generator och Joy Division. Väldigt olika band, men strålande på varsitt sätt. "Transmission" är grym förstås, lite upptempo, men det fungerar utmärkt. En klassiker!

    2. XTC 3p OK, XTC hamnar på fjärde plats på min högst inofficiella och spontana lista över bästa band. På "Drums And Wires" finns det där punkiga soundet fortfarande kvar. XTC är liksom Beatles ett av få band som förändrade sin stil mycket, men som ändå lyckades hålla en så hög kvalitet.

    3. Motörhead Girlschool 2p Jag överraskar mig själv med att sätta denna så högt. Det är ju ren pubrock det här - men så är det ju också en cover på Johnny Kidd & The Pirates från 1959.

    4. Sylvain Sylvain 1p Jag läser just nu "Den ocensurerade historien om punken - Please Kill Me". Där förekommer ju New York Dolls en del. Personligen tycker jag att både Sylvain, Thunders och Johansen var bättre som soloartister. Såg Sylvain tillsammans med Johnny Thunders i Göteborg 1985 (tror jag). En av mina bästa liveupplevelser någonsin. Den här låten är också bra.

    Utanför listan. Angående Zappa och Pink Floyd, så gillade jag mer deras tidigare alster. Skids gillar jag starkt och tävlade om fjärdeplatsen. Såg Skids som förband till Jam på Scandinavium ca 1980. Skids var bättre än Jam faktiskt. Thin Lizzy gillar jag, men det finns bättre låtar.

    SvaraRadera