fredag 2 juli 2010

Sommarkåseri

Egentligen skulle väl detta skrivas i Facebook istället, men Facebook är nog inte riktigt min grej. Det är lite lustigt när någon skriver att jag nu har ätit fil och två ostmackor till frukost och där 153 personer visar tummen upp på detta inlägg med texten "I like it". Men visst kan man skriva vettiga saker där också förstås.

Allt här nedan är inte poprelaterat utan det kan handla om lite av varje nu när man har ledigt:

* Håller just nu på att koka färskopotatis och duka fram sill, lax, gräddfil och en Dugges pilsner (ej nubbe) för att fira midsommar en vecka efteråt. Nä, jag har inte fått nippran. Jag var ju på franska rivieran förra veckan och där firades det ju inte någon midsommar.

* Grattis Robert "Robban" Broberg som fyller 70 år idag. Det finns (fanns) ett antal mycket genuina svenska artister, som inte liknar några andra och denna 70-åring tillhör den skaran. Övriga på rak arm som jag kommer på är Povel Ramel, Ove Thörnqvist och Thore Skogman. Men vadå Thore Skogman kanske någon tänker. Jo, allt han gjorde var kanske inte av högsta kvalitét, men det var egensinnigt och inte likt något annat. Det var ingen slump att det var Thore som fick spela Popitop med Dag Vag i Hultsfred.

* På sommaren har jag äntligen lite extra tid att läsa böcker (även poesi). Just nu har jag lånat ett antal böcker med göteborgsförfattaren Claes Hylinger. Mycket läsvärda böcker. De är tunna och det är inte helt fel. Varför måste alla böcker vara så tjocka? Blir de bättre av det? Samma sak gäller långfilmer. 90 minuter är oftast en lagom längd. Det har Woody Allen förstått.

* I Claes Hylingers bok "Erfarenheten" kommer han in en del på slumpen. Han citerar där ifrån Winston Churchills bok "Min ungdom", där det står: "Låt mig råda mina yngre läsare att akta sig för vickade axlar". Churchill skriver detta sedan han berättat om hur han i Bombays hamn förskt gå iland från en liten båt i stark dyning. Han var då en 21 år ung officer vid fjärde husarregementet och för tillfället lätt sjösjuk. Han hade sträckt sig upp och gripit tag i en av järnringarna vid den höga murade kajkanten, men innan han hunnit sätta foten på trappan gled båten hastigt undan . Axeln gick inte ur led men närapå. Han ådrog en skada som skulle besvära honom hela livet.
"Denna olyckshändelse var en svår otur", konstaterar han. "Men man vet aldrig, om inte otur, när allt kommer omkring, kan visa sig vara tur. Om jag i anfallet vid Omdurman kunnat använda sabel istället för att vara tvungen att använda ett så modernt vapen som en mauserpistol, skulle denna historia kanske aldrig blivit berättad." Man får aldrig glömma, påpekar han, att när olyckor inträffar kanske de räddar en från något mycket värre - eller att ett stort misstag som man begår kan bli en till större nytta än de mest välgrundade beslut.

* Detta med slumpen är ju något som upptar en av mina favoritförfattare Paul Auster väldigt mycket. Jag hart nu lånat en av få böcker som jag inte läst av honom - "Ur hand i mun".

* Churchills tes ovan stämmer tyvärr inte så bra på Eddie Moussa i Assyriska, som mördades igår i en spellokal i Södertälje. Han blev skadad tidigare i år och om inte skadan hade skett hade han nog redan spelat i någon klubb på kontinenten. Han hade flera anbud. Då hade han troligen inte befunnit sig i denna spellokal...

* Mer om böcker. Jag brukar på sommaren beta av böcker som man bör ha läst innan man ramlar av pinn. Redan på 80-talet beslöt jag mig för att ta itu med mastodontboken "Mannen utan egenskaper" av österrikaren Robert Musil. En enorm bok om moralfilosfi, där varje sida tar låååång tid att läsa om man skall smälta vad som står där. Jag orkade, trots min entusiasm för denna bok, läsa knappt två av de fyra delarna. Men den finns ju kvar... Jag läste igår till min överraskning att en av Leif GV Perssons favoritböcker är just denna bok. Den andra är "Spaning efter den tid som flytt". Den tänkte jag beta av efter att fotbolls-VM är slut.

Nu avslutar jag detta inlägg. Det finns mer att skriva, men det får bli i nästa sommarkåseri. Välkommen att skriva något klåseri ni också om ni känner för det. Det behöver inte vara så långt som detta.

8 kommentarer:

  1. Favoritböcker! Favoritförfattare! Hylingers böcker är verkligen små pärlor, att avnjutas långsamt. Berättelsen om det patafysiska sällskapet är underbar. Har du läst New York-trilogin av Auster? Den orkade jag inte med, alltför mycket paranoia. Men alla andra böcker har jag läst, de är så bra. Hans hustru Siri Hustvedt skriver underbara romaner också, kolla om du gillar Sorgesång.

    Jag klarade Robert Musils alla fyra delar på raken, nyköpta pocketböcker på bokrea för några år sedan- Men Proust får vara.
    Tack för ett mycket trevligt kåseri!

    SvaraRadera
  2. Jo, New York-trilogin var den jag började med, sedan var jag fast hos Auster. Siri Hustvedt har jag också läst - mycket bra. Musils alla delar på raken - imponerande. Kan du inte hålla en föreläsning om hur den har påverkat dig i ditt liv :)

    SvaraRadera
  3. Kul att så många tycks gilla Hylinger, han är en av mina husgudar, har läst alla - Ett långt farväl är favoriten. Auster är inte så dum även om jag tycker hans böcker blir tommare för var år som går. Musil har legar och väntat i ett år på att bli läst... I sommar ska det fan bli av! Annars är det omläsning av Montaignes essäer som gäller. Om man gillar Hylinger vardagsgoda betraktelser kommer man älska Montaigne. Rekommenderas högt.

    SvaraRadera
  4. Tack Fredrik för tipset med Montaigne. Jag är inne i en bokslukarperiod nu på sommaren :) "Ett långt farväl" läser jag precis nu. Mycket bra. Väldigt personlig kärleksskildring utan att bli smetig. Musil är något att bita i, men det är det värt. Jag har dock två delar kvar att läsa, men jag tror jag väntar med dem ett tag till.

    SvaraRadera
  5. Det finns några riktigt fina kortkortnoveller insprängda i Ett långt farväl; stillsamma små betrakelser över hur Claes blev Claes. "Ung och djupsinnig" och "Akta dig, Claes" minns jag t ex som mycket fina. Härlig läsning!

    SvaraRadera
  6. Jo, dessa kortnoveller var fina. Har precis läst klart hela boken och har nu gått över till "Det hemliga sällskapet".
    Montaigne skall jag låna på bibban i eftermiddagen.

    SvaraRadera
  7. Du kan köpa Montaignes samlade Essäer på Antikvariatet på hörnet bakom fd Wettergrens bokhandel (nära Dirty Records). 150 kr för tre böcker om jag inte minns fel.

    SvaraRadera